Inductie kookplaat
De gasprijs gaat steeds verder omhoog en de overheid adviseert om van het gas af te stappen. Over een paar jaar moeten alle huishoudens gasvrij zijn. Deze fossiele brandstof raakt op en we moeten op zoek gaan naar een alternatief. Wat zijn de andere opties? In de keuken stap je relatief eenvoudig van het gas af door elektrisch te gaan koken. Er zijn verschillende vormen van elektrisch koken. De populairste zijn keramisch en inductie. Hierbij wint inductie het op gebruiksvriendelijkheid van keramisch koken.
Wat mag je verwachten van een inductiekookplaat? De overstap van gas naar elektrisch koken is altijd wennen, maar een inductiekookplaat komt op het gebied van gebruiksvriendelijkheid het dichtste in de buurt van een gasfornuis.
In dit artikel zetten we alle informatie over een inductiekookplaat op een rij. Wat is inductie, hoe werkt een inductiekookplaat en wat zijn de voordelen en nadelen? Lees snel verder voor de antwoorden.
Wat is een inductiekookplaat?
Met een inductiekookplaat kook je elektrisch. Inductiekookplaten laat je eenvoudig inbouwen, maar het is ook mogelijk om een vrijstaande inductieplaat te kopen. Ze zijn volledig vlak en vaak gemaakt van glas. Veel professionele koks maken al jaren gebruik van inductie, omdat het zeer gebruiksvriendelijk is.
Hoe werkt koken met een inductieplaat?
Een inductiefornuis werkt net even anders dan andere manieren van koken. Er is geen warmtebron, maar een magnetisch veld. De combinatie tussen de magneet en het metaal van de pan zorgt voor warmte. Bijzonder detail: doordat de ijzerdeeltjes in de pan gaan ‘trillen’, wordt alleen de pan heet, en blijft het fornuis zelf koel.
Een inductiekookplaat bedien je door op het bedieningspaneel de warmte in te stellen. Je werkt met verschillende kookstanden. In het begin is dit even wennen: vroeger kon je afgaan op grootte van de gasvlam. Een hoge kookstand staat gelijk aan een grote vlam, terwijl een lage kookstand gelijk staat aan een kleine vlam.
Wat zijn de voordelen van koken op inductie?
Koken met inductie is een fijne manier van elektrisch koken. Het is gebruiksvriendelijk, efficiënt en duurzaam. Hieronder zetten we de voordelen voor je op een rij:
Sneller
Een inductiefornuis werkt snel. Je pannen worden snel warm, waardoor je water veel sneller kookt. Ook het aanpassen van de warmte gaat snel. Als je de inductiekookplaat op een lagere kookstand staat, wordt de pan direct minder verwarmd. Hierdoor verloopt het koken veel soepeler en is koken met inductie erg gebruiksvriendelijk. Een inductiekookplaat reageert even snel als een gasfornuis.
Veiliger
Een inductiekookplaat is heel veilig. Bij een gasfornuis heb je te maken met open vuur, waardoor je je lelijk kunt branden. Inductie werkt zonder vuur. Maar wist je dat de kookplaat ook koel blijft? Bij inductie wordt alleen de pan verwarmd. Er blijft wel een klein beetje restwarmte achter op de inductiekookplaat, maar dit is binnen een paar seconden afgekoeld.
Vergeet je de inductiekookplaat uit te zetten? Geen probleem. De inductiekookplaat schakelt automatisch uit als er geen pannen meer op staan. Er zit ook een kinderslot op, zodat hij niet per ongeluk aangezet wordt.
Energiezuiniger
Doordat de inductiekookplaat alleen de pan verwarmt, gebruik je alle warmte efficiënt. Hierdoor is koken met inductie energiezuiniger dan andere alternatieven. Zo verlies je bij koken op gas 50% van de energie. Bij een inductiekookplaat wordt 90% van de energie daadwerkelijk gebruikt.
Duurzamer
Met een inductiefornuis kook je gasvrij. Elektrisch koken is beter voor het milieu, omdat gas een eindige energiebron is. Heb je zonnepanelen? Dan is elektrisch koken helemaal duurzaam. Ook als je nog gebruik maakt van het normale stroomnet, wordt elektriciteit steeds duurzamer. Er wordt veel geld geïnvesteerd in groene stroom en duurzame energie, waardoor elektriciteit steeds duurzamer wordt.
Makkelijk schoonmaken
Je kent het vast wel: je hebt voedsel gemorst op je fornuis en het is ingebrand. Bij een inductieplaat gebeurt dit nooit! Omdat de kookplaat snel afkoelt, glad is en er geen open vuur is, brand voedsel niet meer in. Je haalt gewoon een doekje over het fornuis en het is schoon. Nog een voordeel: de inductiekookplaat is vlak en heeft geen losse onderdelen. Hierdoor ben je snel klaar met schoonmaken.
Wat zijn de nadelen van koken op inductie?
Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen van koken op inductie. Een inductiekookplaat vraagt veel vermogen, de aanschafkosten zijn hoog, je hebt andere pannen nodig en een glasplaat is gevoelig voor krassen. Hieronder gaan we verder in op de nadelen:
Speciaal stopcontact en groep
Inductiekookplaten verbruiken veel stroom. Kijk daarom voordat je een inductiekookplaat gaat kopen eerst in je stoppenkast. Soms is het nodig om een nieuwe groep te plaatsen in de meterkast. Als er meerdere grote apparaten op één groep aangesloten zijn, is de kans op overbelasting groot.
Bij alle inductiekookplaten is aangegeven hoeveel vermogen ze verbruiken. Let hierop bij het aanschaffen, zodat je goed geïnformeerd bent. Heb je een extra elektriciteitsgroep nodig? Informeer dan naar de kosten bij een elektricien in je buurt.
Hoge aanschafkosten
Een inductiekookplaat is duur en vaak moeten er ook nog aanpassingen in huis worden aangebracht. Deze kosten verdien je in de toekomst terug doordat je je energie efficiënter gebruikt. Daarnaast is de kans groot dat gas in de toekomst nog schaarser en duurder wordt. Met een inductiekookplaat ben je goed voorbereid op de toekomst.
Nieuwe pannenset nodig?
Voor koken op inductie heb je speciale pannen nodig. De pannen moeten een stalen laag in de bodem hebben. Dit betekent niet dat je direct naar de winkel moet om een nieuwe pannenset te kopen. Veel gewone pannen voldoen hieraan. Ook gietijzeren pannen kun je meestal gewoon gebruiken op een inductiekookplaat.
Wil je weten of je pannen geschikt zijn? Daar is een handig trucje voor. Je gebruikt bijvoorbeeld een koelkastmagneet en houdt deze bij de pan. Blijft deze aan de onderkant van de pan hangen? Dan is de pan geschikt voor het koken op inductie. Let ook op dat je bij voorkeur pannen gebruikt met een platte bodem. Hierdoor wordt de warmte zo efficiënt mogelijk overgebracht.
Gevoelig voor krassen
Omdat de inductiekookplaat gemaakt is van glas, is deze vaak gevoelig voor krassen. Hierdoor is het belangrijk om geen spullen op de inductiekookplaat te leggen als deze uit staat. Wil je je werkoppervlak vergroten? Schaf dan een inductie beschermer aan. Hiermee bescherm je de inductiekookplaat als je er niet op kookt en zorg je voor meer ruimte in de keuken.
Waarom kiezen voor inductie?
De eerste investering doet misschien een beetje pijn in je portemonnee. Het vraagt een aardige investering om een inductieplaat te installeren in je keuken, zeker als je deze wilt laten inbouwen. Als je naar de lange termijn kijkt, zie je dat een inductiekookplaat juist veel kosten bespaart. De inductieplaat is energiezuiniger en je gebruikt geen gas meer.
Als je aan inductie gewend bent, wil je niet anders meer. In alledaags gebruik is het erg prettig. Je kookt er snel mee, waardoor je tijd bespaart. Je kookplaat is snel afgekoeld en etensresten branden niet meer in. Ook met het schoonmaken ben je minder lang bezig.
Wil je overstappen naar elektrisch koken? Dan is inductie een goede keuze. Zeker met de huidige stijgende gasprijzen en dalende elektriciteitsprijzen is dit het overwegen waard.