Van gas naar inductie

Wat zijn de voordelen van gasloos en elektrisch koken met inductie?

We moeten allemaal gasloos gaan koken, maar hoe gaan we dit doen? Koken met gas is slecht voor het milieu. Daarnaast raakt het gas op. De gasprijzen gaan steeds verder omhoog; een trend die hoogstwaarschijnlijk doorzet in de toekomst.

Kook jij nog op een gasfornuis? Dan heb ik goed nieuws voor je: er is een duurzamer alternatief. Kies voor elektrisch koken met inductie. Het werkt snel, veilig en is gebruiksvriendelijk. Hieronder ga ik verder in op de redenen om voor inductie te kiezen.

Wat is inductie?

Koken met inductie is een moderne manier van elektrisch koken. Misschien denk je nu aan een elektrisch kookplaatje van de camping of uit een vakantiehuisje. Deze waren niet echt gebruiksvriendelijk en werkten erg langzaam. 

Tegenwoordig zijn er andere manieren van gasloos koken. Dit zijn halogeen, keramisch en inductie. Vooral het gebruik van inductie kookstellen neemt toe in populariteit, door de gebruiksvriendelijke werking.

Met een inductiekookplaat gebruik je geen gas, maar kook je elektrisch. Een inductiekookplaat heeft geen gaspitten, maar maakt gebruik van inductieverhitting. Je hebt er speciale pannen voor nodig. Wees gerust: deze zijn tegenwoordig makkelijk verkrijgbaar en niet zo duur. Ook pannen met een bodem van magnetiseerbaar materiaal zijn bruikbaar.

Hoe gaat de verwarming in zijn werk? Onder de gasplaat van een inductiekookplaat vind je inductiespoelen. Deze zorgen voor een magnetisch veld, waardoor er warmte ontstaat in de pan. De pan wordt hierdoor snel en efficiënt verwarmd met behulp van elektriciteit.

Waarom kiezen voor elektrisch koken?

Overstappen van gas naar elektrisch koken is een hele overgang. Er zijn veel voordelen van overstappen naar inductie. Lees hieronder meer over de redenen om voor inductie te kiezen.

Gasloos koken is beter voor het milieu

Het klimaat verandert en we moeten actie ondernemen. Gas is een fossiele brandstof, die erg slecht is voor het milieu. Bij de verbranding en productie van gas komt CO2 en methaan vrij. Deze twee stoffen zijn schadelijk voor het klimaat. Om de CO2- en methaanuitstoot te verlagen, kun je het beste kiezen voor elektrisch koken. 

Hoe kies je tussen halogeen, keramisch en inductie? Koken met inductie is de meest energiezuinige vorm van elektrisch koken. Een keramische en halogeen kookplaat verwarmt de hele plaat, terwijl een inductiekookplaat alleen de pan verwarmt. De kookplaat eromheen blijft koel. Hierdoor gebruik je de energie efficiënt en lekt er nauwelijks hitte weg. 

Kostenbesparing

Gas kost meer dan elektriciteit. We verwachten dat de gasprijzen in de komende jaren nog meer stijgen. Hierdoor is elektrisch koken een goedkoper alternatief en dus beter voor je portemonnee. 


Daarnaast werkt koken met inductie erg snel. Dit zorgt ervoor dat je de kookplaat minder lang hoeft te gebruiken. Wil je een pan water aan de kook brengen op een inductiekookplaat? Dan gaat dit veel sneller dan op een gasstel. Zo gebruik je minder elektriciteit voor het koken en bespaar je op de energiekosten.

Goed voorbereid op de toekomst met elektrisch koken

De overheid wil dat we overstappen op gasloos koken. In 2050 moeten we allemaal elektrisch koken en worden veel huishoudens afgesloten van het gasnetwerk. Alle nieuwbouwhuizen worden nu al gasloos opgeleverd. We moeten nu al beginnen met de overstap naar gasloos koken, want het is al snel te laat.


Momenteel is veel elektriciteit nog “grijs”, maar er wordt veel geïnvesteerd in groene energie in Europa. Hierdoor wordt elektrisch koken in de toekomst nog beter voor het milieu. Kortom: koken met inductie heeft de toekomst!

Veiligheid van inductie

Een inductiekookplaat is heel veilig. Als je de pit niet gebruikt, koelt deze snel af. Daarnaast schakelt de kookplaat zichzelf uit als je dit vergeet. Doordat je gasloos kookt, blijft de lucht in je woning schoner. Er komen geen verbrandingsgassen in de lucht. Daarnaast heb je bij elektrisch koken geen risico op een gaslek. 

Inductie is ook veiliger met kleine kinderen en huisdieren. Er is minder brandgevaar, doordat je niet met een open vlam werkt. Hierdoor heb je minder kans om je te branden. De meeste inductiekookplaten hebben een ingebouwd kinderslot, waardoor kinderen de kookplaat niet zomaar aan kunnen zetten.

Inductie is gebruiksvriendelijk

Koken met inductie is erg gebruiksvriendelijk. Je pannen verwarmen snel (nog sneller dan bij gas) en het hitteveld past zich aan de pan aan. Ook het schoonmaken van de inductiekookplaat is eenvoudig. Etensresten branden niet in, zoals bij een gasfornuis. Een inductiekookplaat is egaal, waardoor je er makkelijk en snel een doekje over haalt. Je hoeft geen rekening te houden met vervelende hoekjes en gaspitten. 

Hoe bescherm je een inductie kookplaat tegen stof en vuil als je hem niet gebruikt? Dat kan eenvoudig met een inductie kookplaat beschermer. Zo heb je altijd een schone kookplaat.

Kies voor gasloos koken met inductie

We moeten langzaam maar zeker minder gas gebruiken. Ook bij het koken gebruiken we veel gas. Ga jij ook voor elektrisch koken met inductie?

Hierboven heb je de voordelen van koken met inductie gelezen. Inductie koken is:

  • energiezuinig
  • veilig
  • hygiënisch
  • gebruiksvriendelijk 

Natuurlijk kost het wat moeite om over te stappen. Je moet je pannen vervangen en een nieuwe kookplaat aanschaffen. Gelukkig gaat het hierbij om eenmalige kosten. Maar met inductie ben je in ieder geval goed voorbereid op de toekomst.